Atentie la cheltuieli pe care angajatorul trebuie sa le efectueze pentru a beneficia de facilitati

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In vederea aplicarii facililatilor pentru anumite tipuri de beneficii (scutirea de taxe pana la plafonul de 33% din salariul de baza) acordate salariatilor, este important de mentionat faptul ca angajatorul trebuie sa efectueze cheltuielile respective in numele angajatului.

Este vorba de 3 tipuri de beneficii:

1.contribuţiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi cele reprezentând contribuţii la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entităţi autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană;

2. primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoană;

3.contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum şi contravaloarea abonamentelor, oferite de acelaşi furnizor care acţionează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât şi dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

Aceste trei tipuri de beneficii impreuna cu inca alte cinci categorii, sunt neimpozabile in limita unui plafon lunar de 33% din salariul de baza.

Retinem ca din formularea textului de lege reiese ca angajatorul este cel care trebuie sa suporte aceste cheltuieli pentru angajati pentru a putea aplica facilitatile respective.

Cu alte cuvinte, daca angajatul isi plateste aceste cheltuieli in nume propriu si apoi le aduce spre decontare angajatorului, aceste facilitati nu sunt aplicabile, insa se angajatorul poate scadea din baza impozabila aceste cheltuieli.

Am scris detaliat aici: Implicatiile sumei de 400 eur/an pentru pensii facultative sau prime de sanatate sau sport – Contabilitate fiscalitate monografii contabile (contzilla.ro)

Tratamentul fiscal difera daca sumele sunt platite de angajator in numele angajatului sau sunt platite de catre angajat in nume propriu si ulterior prezentate angajatorului.

O alta situatie asemenatoare este in cazul hranei : contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajaţii proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în alte situaţii decât cea prevăzută la lit. s) pct. 4, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi, prevăzută la data acordării, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Prin hrană se înţelege hrana preparată în unităţi proprii sau achiziţionată de la unităţi specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajaţilor care beneficiază de tichete de masă, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Aici textul legii sugereaza ca hrana ar trebui sa fie ori preparata in unitati proprii ori achizitionata de angajator de la unitati specializate. Spre deosebire de celelalte 3 beneficii enumerate anterior, nu este inclusa varianta in care angajatul isi achizitioneaza singur hrana si angajatorul poate deduce din baza impozabila suma respectiva. Prin urmare putem concluziona ca doar angajatorul este cel care poate face achizitia in numele angajatului, in vederea aplicarii facilitatilor.

Articole similare

Comentariul tau aici